Nee, een angstcultuur kwam burgemeester Frank van Zuilen niet bekend voor. Bij de Ondernemingsraad kwam nooit een signaal binnen. Ook de deur van de vertrouwenspersonen bleef dicht. En wat er niet is, daar kun je niet op reageren.
Dagblad van het Noorden schreef in een achtergrondverhaal dat er juist wel een sfeer van angst en intimidatie hangt in het gemeentehuis in Vries. Een onterechte aanval op het personeel en de organisatie, schreef Van Zuilen in een reactie. Maar nu heeft raadslid Miriam Engels (D66) de afgelopen dagen ook dergelijke signalen gekregen. En stelt ze vragen aan het college. Ze wil weten of de VVD-burgemeester of de directeur-secretaris Jan van Muijen formeel dan wel informeel – op enig moment en op wat voor manier dan ook – zijn benaderd. Door werknemers. Door leden van de OR. Of door vertrouwenspersonen.
Engels stelt deze vragen natuurlijk niet voor niets. Ze schrijft, of suggereert op z’n minst, dat de D66-fractie de afgelopen dagen signalen ontving die haaks staan op de ontkennende verklaringen van burgemeester Van Zuilen. Ze wil nu weten of haar signalen niet kloppen. Of dat Van Zuilen, laten we het voorzichtig formuleren, wat rekkelijk is omgegaan met deze ‘onbekende angstcultuur’. Van Zuilen zal nu wel met water voor de dokter moeten komen. Want Engels zal deze signalen niet uit haar duim zuigen. Als Van Zuilen ontkent, zal Engels bij haar bronnen te rade moeten gaan. En naar aanleiding daarvan verdere stappen ondernemen.
Hoe dan ook, het blijft nog wel even door-etteren op het gemeentehuis van Tynaarlo. De gemeenteraad besloot onlangs om de geheimhouding op de rapporten Heijerman te halen. Het college zegde dat tegen hun zin toe (het kon eigenlijk ook niet anders), maar koos wel voor een tijdrovende methode. Dat is niet de manier waarop het moet, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maar het college van Tynaarlo legt dat naast zich neer. Eind juni – ijs en weder dienende – komen de rapporten dan eindelijk in de openbaarheid.