In Drenthe worden ten behoeve van de jacht regelmatig roofdieren vergiftigd. De politie heeft na maanden van onderzoek drie mannen opgepakt op verdenking van het vergiftigen van dieren en het uitzetten van gekweekte fazanten.
Dat waren de eerste twee zinnen van een voorpaginaverhaal dat ik en een collega brachten over misstanden in de Drentse jachtwereld. Het nieuws sloeg in als een bom. Landelijke media doken er op en wij werden uiteindelijk genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel. Het was de Drentse milieurecherche die onderzoek deed naar misstanden in de jacht. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer, de marechaussee, provincie Drenthe, Natuurmonumenten en stichting Het Drentse Landschap.
Bijna vijftig vergiftigingen werden in kaart gebracht. Vossen, haviken en buizerds stierven een zeer pijnlijke dood doordat met verboden landbouwgif volgestopt aas in jachtgebieden werd verspreid. Ook honden raakten onbedoeld vergiftigd. En zoals een rechercheur tegen mij zei:
Je moet er niet aan denken als een klein kind met zijn handjes aan het gif gaat zitten.”
Op vergiftiging van dieren staat maximaal zes jaar celstraf. Mijn collega en ik kregen diverse tips dat dit speelde. Gaandeweg ons onderzoek kwamen we er achter dat jachtveldverzorgers en jagers stelselmatig roofdieren uitschakelen. Zo voorkomen ze dat de roofdieren fazanten opeten. Vervolgens laten ze gekweekte fazanten los in de jachtgebieden om te zorgen dat er wat te schieten valt.
Er werden uiteindelijk twee verdachten opgepakt. Eentje uit Anloo en Donderen. Saillant is dat ze voorheen werkten als opsporingsambtenaar (BOA). In de functie van jachtopziener. Ze moesten dus eigenlijk toezien op misstanden in de jacht.
De verhalen leverden een stortvloed van reacties op. Wat dat betreft is de jacht net als religie. Soms lijkt het wel of ratio dan niet meer speelt en het slechts om het gevoel gaat.
Zie hier het artikel in pdf VP jagers roofdieren