Weer een jachtschandaal in Drenthe en weer wordt de hele jagerswereld in een kwaad daglicht gezet. Deze zaak speelt op landgoed De Eese en heeft een pikante link met de Koninklijke familie. Tot aan de toekomstige koning Willem-Alexander aan toe.
Rotte appels wil je niet eten. Je wilt ze eigenlijk ook niet in de mand met goede, gezonde appels hebben. Soms gebeurt dat toch. Zitten ze er gewoon tussen. Zo is het ook met de jacht. Of eigenlijk met de jagers. Want het grootste deel houdt zich aan de regels. Doet aan, zoals het zo mooi heet, weidelijk jagen. Lopen uren door het veld, genieten van het wild dat ze zien en schieten lang niet altijd – dat denken ‘we’ alleen – het wild dat ze zien.
Iedere keer dat er uit die mand met appels weer een rotte appel wordt gehaald, worden alle jagers op een grote hoop gegooid.
Zie je wel. Ze deugen niet, die jagers.”
Want dat wordt gezegd. Het is net als met religie. Je hebt er iets mee of je verafschuwt het. Het is in elk geval altijd weer een reden voor felle discussie, waarbij voor- en tegenstanders wel eens het verstand verliezen. Durf ik dat zo te stellen? Ja, absoluut. Ik schrijf nu zo’n twee jaar over misstanden in de jacht. Stelde ze samen met een collega aan de kaak. Het leverde felle discussies op. Bij de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV), de jager in het veld, natuur- en milieuorganisaties, het ministerie en zelfs de Tweede Kamer.
Als boodschapper doe je het in elk geval nooit goed. Of je bent een ‘graseter die een hekel heeft aan de jacht’ of een ‘nietsontziende klotjournalist die al die gifmengers (jagers dus) een hand boven het hoofd houdt als je enige nuance wil aanbrengen. Mensen worden onredelijk als het over de jacht gaat, is mijn ervaring. Het ergste is: het zijn niet louter domme mensen die de verwijten maken.
De KNJV kan in ieder geval waarschijnlijk weer wat rotte appels royeren. Vrijdag brachten mijn collega en ik het verhaal over een nieuw jachtschandaal in Drenthe. Een 50-jarige man uit Nijensleek – die werkt als opziener op het bekende landgoed De Eese – is opgepakt voor het doden van vossen en roofvogels met gif. Want de concurrenten van jagers moeten uitgeschakeld. Je wilt natuurlijk wel wat te schieten hebben als jager. Helemaal makkelijk wordt het als je dan ook nog wat tamme, ongeringde fazanten uitzet. De politie zegt dat de verdachte ook nog knoeide met papieren waarop wild geregistreerd moet worden. Een 65-jarige man uit Wolvega is ook aangehouden voor betrokkenheid bij illegale jacht en valsheid in geschrifte.
Pikant aan deze 50-jarige opzichter, die verdachte is, is dat hij ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is. Hij moest – oh ironie – juist misstanden in het omvangrijke natuurgebied van landgoed De Eese opsporen en aanpakken.
Unieke situatie? Nee hoor. Gek genoeg werkten de twee ‘jagers’ die twee jaar geleden werden opgepakt ook als boa’s. In de functie van jachtopzieners die moesten toezien op misstanden in de jacht. Misschien toeval.
De man werkt dus voor landgoed De Eese. In 1923 gekocht door Jonkheer mr. H.A. van Karnebeek, destijds minister van Buitenlandse Zaken. Vanaf 1943 is het landgoed het bezit geworden van meerdere leden van de familie Van Karnebeek. Inmiddels zijn we aangekomen bij de 4e generatie van de familie. Zeven neven en nichten, waarvan jkvr. Emilie van Karnebeek de dagelijkse directie voert, staat op de website. De familie Van Karnebeek is van adel. Ongetiteld weliswaar, maar ze mogen het adellijke predicaat van jonkheer of jonkvrouw voor de eigen naam zetten.
De familie Van Karnebeek is er een die van natuur houdt. Dat blijkt wel uit de manier waarop grote delen van het landgoed om willen vormen van landbouwgrond tot natuur. Ze houden ook van jagen. Onder meer op landgoed De Eese. Op dat landgoed werkt dus deze 50-jarige jachtopziener die is opgepakt voor het vergiftigen van roofdieren en uitzetten van tamme dieren.
De familie Van Karnebeek wilde maar heel kort reageren in Dagblad van het Noorden op het nieuws van de aanhouding van hun opzichter. Herman van Karnebeek, mede-eigenaar van het familielandgoed noemt het allemaal buitengewoon vervelend.
Het is niet de manier waarop wij graag in de publiciteit komen.”
Dat is goed voor te stellen. Helemaal nu Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zich begint te roeren. Ze heeft vragen gesteld over het verhaal in de krant aan de minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en de staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). Ze wil weten of de verdachte ook daadwerkelijk in dienst is van de familie Van Karnebeek. Of van de BV die het landgoed exploiteert. Thieme haalt de oude jachtwet er bij. Daarin wordt gesproken over een jachtopzichter als degene die de jachtbelangen van een jachthouder (Thieme suggereert in elk geval dat ditde familie Van Karnebeek moet zijn) beschermt en buitengewoon opsporingsambtenaar is. Of zoals Thieme het vraagt
Kunt u aangeven of er anderen jachthouders zijn van het gebied dan leden van de familie van Karnebeek? Zo nee , waarom niet? Zo ja, kunt u aangeven wie?
De Partij voor de Dieren wil van Opstelten en Dijksma weten of zij haar mening delen dat de jachthouders op de Eese en hun jachtgasten een direct belang hadden bij het vergiftigen van buizerd en vossen. En het uitzetten van tamme fazanten. Want het is natuurlijk erg aantrekkelijk om je gasten wat te schieten te bieden. Een fazant die tam is, vliegt niet weg. En je hebt met elkaar wel een gezellige middag. Alsof je gaat vissen in een vissenkom. Een jachtopziener zou zijn broodheer niet graag ontevreden zien.
Nog even over de gasten. Want Thieme – een fervent tegenstander van de jacht – wil meer van de twee departementen weten. Ze neemt daarvoor de koninklijke route, want Thieme probeert met haar vragen onze toekomstige koning te linken aan de vergiftigingen en gesjoemel met wildregistratie:
Is het waar dat kroonprins Willem-Alexander heeft gejaagd op landgoed de Eese, en hoe ziet u de aanhouding van de daar verantwoordelijke jachtopziener in dat geval in relatie tot de voorbeeldfunctie van de Kroonprins?
Kroonprins Willem-Alexander. Binnenkort ‘onze’ Koning. Die nu opeens in relatie wordt gebracht door een politieke partij met een jachtschandaal. Terwijl onze kroonprins hoogstwaarschijnlijk uit de mand met goede, gezonde appels komt. Die 98 procent die zich gewoon gedraagt zoal een jager zich behoort te gedragen. Maar zo werkt het dus niet in deze wereld, die bol staat van emoties. Je bent voor de jacht of je bent er tegen. En dan mag onze prins van Oranje zich aan de regels hebben gehouden tot hij een ons weegt. Of zelfs niets hebben geschoten op het landgoed. Als hij er is geweest, dan is hij in de ogen van de jacht-tegenstanders schuldig.
Wordt vervolgd.
Beste Bas, ik heb zo juist een lovend mailtje gestuurd naar jou collega Jan Wierenga. Zijn bijdrage in de rubriek ‘ogenblik’ is eens een ander perspectief dat zichtbaar wordt in het Dagblad van het Noorden. De column over ‘Plezierjacht’ zorgt voor balans en nuance.
De techniek van het zogenaamde ‘framen’ van gedachten is een techniek die tegenwoordig veel en goed toegepast wordt. In de VS is een organisatie die zich uitsluitend bezighoudt met Framing, het Frameworks Institute, en hun slogan luidt: changing the public conversation about social problems.
In Nederland zijn hier een aantal voorbeelden van die veel gebruikt worden en ogenschijnlijk veel zeggen maar NIETS inhouden, maar ALLES zeggen.
‘plofkip’, ‘linkse hobbies’, ‘islamisering’, ‘de zorg is geen markt’, ‘Henk en Ingrid’ en een hele oude ‘fout’ maar nu dus ook ‘plezierjacht’
Mevrouw Thieme is op haar manier ook bezig met een ‘frame’ om haar republikeinse agenda te combineren met haar diervriendelijke politiek. Het is goed dat jij ook deze dingen duidelijk maakt in jouw blog.
Het klinkt misschien gek maar ik ben als wildbeheerder/jager ook tegen dierenleed en ik vind het goed dat een PvdD aandacht vraagt voor misstanden, alleen wat een misstand is of slechts een rotte appel is arbitrair.
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/werkstraf-voor-voormalig-jachtopziener-ees